wtorek, 12 sierpnia 2014

Bułeczki z jagodami


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 500g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka wrzątku
Dodatkowo:
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 16 części.
Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi. Uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. Pozostawić do podrośnięcia na 10min.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.

Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką lub cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia.

Jeśli chodzi o kruszonkę należy trzymać się prostej zasady proporcji mąki do masła i cukru. Zawsze 2:1:1 w ten sposób możemy dowolnie modyfikować jej ilość.
     

    Przepis znaleziony w internecie, wykonanie to zasługa mojej siostry. Co Wy na to, aby na blogu pojawiały się od czasu do czasu takie wpisy?

    8 komentarzy:

    1. Mmm, pysznie wyglądają... Załapię się jeszcze? :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Niestety nie, zdjęcia były robione z wyprzedzeniem, ale będzie coś równie dobrego ;)

        Usuń
    2. Mniaaam, zjadłabym <3 Kuszące :) Tak, to dobry pomysł.
      http://sweetloveyummy.blogspot.com/2014/08/still-alive.html

      OdpowiedzUsuń
    3. Bosko wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Mniam! :)

      Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    4. Wyglądają pyszniutko!

      http://nutellaax.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    5. O jaki świetny przepis ;)

      http://aiden-ejsmont.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    6. Wyglądają przepysznie!

      http://laucagliata.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń